Корзина 0 шт / 0 Грн

Сонячна енергетика України - ДТЕК | Інвестиції, розвиток - Зелений тариф в Україні

07.05.2018

Сонячна енергетика в Україні жваво розвивається: це доводять бізнес та навіть приватні домогосподарства

Про це заявив Юрій Шафаренко, директор департаменту відновлюваних джерел енергії Держенергоефективності, у прямому ефірі програми «Доброго ранку, Країно» на телеканалі «UA: Перший».

«Якщо брати початок 2015 р., то в країні налічувалося лише 40 домогосподарств, які встановили сонячні панелі на дахах будинків. Сьогодні, станом на кінець I кварталу 2018 р. таких домогосподарств вже 3553», - навів статистичні дані Юрій Шафаренко та звернув увагу глядачів на те, що кількість родин, які інвестують кошти у власну енергонезалежність та автономність, щоквартально збільшується.

Завдяки сонячним панелям домогосподарства самостійно генерують електроенергію для власних потреб, а її надлишок продають у загальну мережу за «зеленим тарифом», прив’язаним до курсу євро, і мають додатковий заробіток.

Сьогодні домогосподарства можуть встановити приватну сонячну електростанцію потужністю до 30 кВт.

Така можливість з’явилася завдяки розробленому спільно з Держенергоефективності та прийнятому у червні 2015 р. Закону України № 514-19 ( http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/514-19).

«Наразі вартість «чистої» електроенергії, яку ви продаєте у мережу, становить 18,9 євроцентів за 1 кВт*год», - наголосив Юрій Шафаренко.

За оцінками експертів, СЕС потужністю до 30 кВт дозволяє заробити на продажі «сонячної електроенергії» близько 20-25 тис. грн. у місяць.

Як пояснив Юрій Шафаренко, можливість продавати надлишок згенерованої «чистої» електроенергії також стимулює домогосподарства до раціонального енергоспоживання: тобто встановлювати світлодіодне освітлення, купувати електротехніку із найвищим класом енергоефективності тощо.

Що стосується сонячних станцій великої потужності, то цей сектор також активно розвивається.

«Станом на кінець I кварталу 2018 р. в Україні встановлено 1534 МВт потужностей відновлюваної електроенергетики. З них більше 50%, а саме - 841 МВт – це сонячні електростанції», - зазначив Юрій Шафаренко.

Нагадаємо, нещодавно на початку квітня ц. р. в Україні відбулося підписання угоди між компаніями «ДТЕК» та «China Machinery Engineering Company» щодо будівництва СЕС потужністю 200 МВт поблизу м. Нікополь (Дніпропетровщина). Організатором події виступила Українська Асоціація Шовкового Шляху «Silk Link».

Станція увійде у ТОП-3 найбільших СЕС у Європі. Важливо, що цей проект принесе Україні інвестиції у 230 млн євро.


Рекомендуем к прочтению так же: