Корзина 0 шт / 0 Грн

Як заощаджувати на електроенергії?

25.07.2017

Світодіодні лампи

За різними даними, від 13 до 20% світового використання електроенергії припадає на освітлення. Розвинені країни давно замислилися про енергетичну кризу, парниковий ефект і загрозу глобального потепління. Берегти енергію та ресурси стало вже не просто модно, а надактуально. І майбутнє технологій освітлення − за світлодіодними (LED) лампами. Головні переваги LED ламп:

1. У стандартної лампи розжарювання 95–97% випромінюваної енергії йде на обігрів довкілля. І лише 3–5% — власне на освітлення. ККД, як бачимо, мінімальний. У світлодіодної лампи все з точністю до навпаки — коефіцієнт корисної дії сягає 95%.

2. Термін служби стандартної лампочки — близько 1000 годин. Довговічність світлодіодних ламп може сягати 50 тис. годин (деякі виробники навіть говорять і про 100 тис. годин). У наших квартирах, коли світло в середньому увімкнене близько трьох годин на день, тривалість роботи LED-лампи обчислюватиметься десятиліттями!

3. Природність світла: спектр випромінювання ламп на основі світлодіодів близький до сонячного світла, але, водночас, цілком відсутні шкідливі для людини інфрачервоне та ультрафіолетове випромінювання. До того ж, світлодіоди можуть мати колірну температуру від "холодного білого" до "теплого білого".

4. Безпека для утилізації. Досить поширені компактні люмінесцентні лампи (часто їх низивають енергозберігаючими) містять мікроскопічну кількість ртуті (у 400–500 разів менше, ніж у звичайному градуснику). Для споживача вона цілком безпечна — якщо розбилася компактна люмінесцентна лампочка (КЛЛ), досить на 5 хв. відкрити вікно й провітрити кімнату. Але коли йдеться про утилізацію кількох тонн люмінесцентних ламп, варто замислитися про екологічну складову питання. Світлодіодні ж лампи ртуті не місять взагалі.

5. А ще можна згадати про вібро- та ударостійкість, зумовлені відсутністю нитки розжарення та скляних колб.

Споживана потужність світлодіодів — щонайбільше 20 Вт.

Розжарювання

Люмінесцентна

Світлодіодна

Світловіддача

10-22 лм/Вт

40-70 лм/Вт

75/150 лм/Вт

Індекс передачі світла

100

Більше 60-85

Більше 80-90

Строк служби

1 тис. год

8-16 тис.год

50-100 тис. год

Вартість світлодіодних ламп, безумовно, вища, ніж у її "родичів". Ціни на такі лампи починаються від 50 грн до 250 і більше. Ціна залежить від технічних характеристик лампи. Пояснюється це просто. LED-лампа — це не лампа у звичайному розумінні, це електронний прилад, що складається з десятків технологічних елементів. Та коли постає питання про якість світла, про довговічність приладу, про економність — тут у LED-лампам конкурентів немає. З часом ціни на цей товар будуть знижуватися та LED-лампи стануть більш доступними для населення.

За даними Державної науково-технічної програми зі світлодіодного освітлення, за умови повного переходу економіки України на світлодіодне освітлення до 2020 року, буде досягнуто такої економії електроенергії, що вивільняться 11 блоків теплових електростанцій або п’ять блоків АЕС, це дозволить зменшити викиди вуглецю в атмосферу на 5,3 млн т.

В умовах зростання тарифів на електроенергію питання її економії та підвищення енергоефективності її використання набуває все більшої актуальності. Світлодіодні лампи уможливлюють отримання природного, безпечного та екологічного світла за рахунок меншої кількості спожитої електроенергії – і, відповідно, менших грошей з наших гаманців. А служитимуть вони нам яскраво та довго!


Рекомендуем к прочтению так же: